­­Konut İç Mekân

İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri barınmadır. Konutlar ise en küçük barınma mekanlarıdır. En geniş tanımıyla mekân, ‘’insanları çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine imkân sağlayan boşluk’’ olarak tanımlanmaktadır. Hayatımızda önemli bir rolü bulunan konutlar, sosyal ve kişisel hayatımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz yerlerdir ve insanlar bulundukları yerlerle sürekli etkileşim içindedir. Bu yüzden yaşadığımız konutların iç mekanları ışıklandırma, renklendirme, yeterli konfora sahip olma ve dekorasyon anlamında dikkat edilmesi gereken birçok faktöre sahiptir. Bu faktörler fark ettirmeden insanın psikolojisini ve yaşam kalitesini etkilemektedir.

Konut İç Mekân Tasarımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Dinlenmeye, çalışmaya, uyumaya yani kısacası her türlü konforlu davranışa imkân sağlayan iç mekân tasarımları için yaratıcı, keyif verici ve göze hitap eden mekanlar oluşturabilmek; doğru şekilde ışıklandırma, dekore etme ve renk kullanımıyla mümkündür. Kendi zevklerine en uygun tasarımı yaptırmak isteyen kişilerin, öncelikle bu alanda eğitim almış ve meslek hayatını yaratıcılığı ile sürdüren mimarlar ile çalışması gerekiyor. Örneğin az güneş ışığı alan bir odada açık renklerin ve doğru teknikte aydınlatma kullanımı mekânın daha ferah görünmesi için önemli bir etkendir. Aynı zamanda duvar rengi ile döşeme uyum içinde olmalıdır. Renklendirme mekânın genişliğine uygun olarak yapılmalıdır.  Küçük mekanlarda çok fazla dekoratif ürün kullanımı, mekânın boğucu görünmesine sebep olabileceğinden sade ve özenli bir dekorasyon daha iyi bir seçenektir.

Konut İç Mekânına Sürdürülebilir Yaklaşımlar Nelerdir?

Dünya çapında yaşanan çevre sorunları ve kullanıcıların duyarlılığının her gün daha da artması sonucunda sürdürülebilir tasarımlar yapmak kaçınılmaz olmuştur. Sürdürülebilir tasarım, doğayla uyum içinde, insan sağlığına zararı bulunmayan ve enerji kaynakların en düşük seviyede kullanan yapılar meydana getirmektedir. Konut iç mekanları sürdürülebilir yaklaşımla tasarlanırken, su ve enerjinin minimum kullanımı, kullanıcı konforu, gün ışığı kullanımı ve doğayla uyum göz önünde bulundurulmalıdır. Kullanıcı taleplerine cevap vermeyen bir iç mekân tasarımı, sürdürülebilir yaklaşıma tamamen zıt bir düşüncedir. Tasarım süreci içerisinde en çok dikkat edilmesi gereken şey, talepler doğrultusunda mekanlar oluşturulmasıdır ve bu sürdürülebilir yaklaşımın en önemli öğretisidir.